Архангел – Даниел Бибовски #Рецензија

Posted by
Архангел Book Cover Архангел
Даниел Бибовски
научна фантастика
Арс Либрис

Јас не сум некој обожавател на научна фантастика, ама морам да признам дека оваа книга пријатно ме изненади. А уште повеќе ме изненади фактот дека е дело на млад македонски автор и ова е негов прв роман. Даниел Бибовски е ново име на македонската литературна сцена, но судејќи по напишаното, му претстои светска слава.

Приказната започнува во иднината, после Третата Светска Војна. На Антарктикот е изградена населбата Архангел 2009 која станува дом на врвни умови од целиот свет. Таа е замислена како утописка населба каде проблемите од минатото, недостатокот од вода или храна, загадениот воздух, едноставно не постојат. Младиот Адам Деи е тинејџер кој сето слободно време го поминува со својот робот, тираносаурусот Рекс кој самиот го конструирал од обична играчка. Тој е посвоен, живее со семејство кое не го сака баш најмногу на свет, нема пријатели, единствено другарче му е виолетовиот робот Рекс. Но Адам е навистина натпросечно интелигентен и е во состојба да склопи компјутер буквално од ништо. Така неговата играчка станува еден од најмоќните компјутери на Архангел 2009. Лоши и лакоми ликови решаваат да му го одземат комјутерот на Адам, но за него тоа е единствениот другар кој го има и тој решава заедно со Рекс да бега. Да бега што подалеку од Архангел 2009.

Светот надвор од Архангел не е онаков каков што го знаеме. Не постојат држави, туку групи на заедници каде луѓето се групираат според своите верувања, потреби и желби. Постои Заедница на зависници од адреналин, Заедница на љубители на Мајката Земја итн. И сите тие функционираат во совршен ред и мир.

Овој роман комотно можам да го сврстам и во научна фантастика и во young adult. Она што пријатно ме изненади е изобилието на филозовски мисли базирани на древни филозофии. На многу интересен начин се споени и иднината (научната фантастика) и минатото (древните филозофии). Соодветно на приказната, книгата има и автентична корица која морам да кажам дека многу ми се допаѓа. Прекрасна, лесно читлива приказна за која во Холивуд би се тепале да снимат филм. Светско, а наше!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *